Συνταγές της Κικής


ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ:
-1 κιλό ρεβύθια
-1 κιλό κάστανα
-2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα
-2 ποτήρια σάλτσα ντομάτα (χειροποίητη από το καλοκαίρι)
-1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
-1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο καυτερό
-Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια.
Πρωί-πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 1 ώρα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε για 2 ώρες.
Στο μεταξύ βράζουμε τα κάστανα και τα ξεφλουδίζουμε. (Υπομονή!)
Σουρώνουμε τα ρεβύθια κρατώντας το ζουμί που έβρασαν.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο
και το ζουμί απ’ τα ρεβύθια.
Αφού βράσουν μισή ώρα τα ρίχνουμε σε ταψί μαζί με τα καθαρισμένα
κάστανα και τα ψήνουμε στη στόφα για 2 ώρες,
ώσπου να χυλώσουν και να πιουν το ζουμάκι τους.


ΖΥΜΗ ΠΙΡΟΣΚΙ

ΥΛΙΚΑ:
-1 κιλό αλεύρι
-40 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
-1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
-1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
-2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Βάζουμε σε λεκάνη (με σκέπασμα) το αλεύρι, ανακατεύουμε με το αλάτι,
προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη, το ανοίγουμε στην παλάμη μας
και το γεμίζουμε με φέτα ή λουκάνικο ή πατάτα ή κιμά.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και στραγγίζουμε
σε χαρτί κουζίνας.
Δοκιμάστε τα και ψητά στο φούρνο!

Φωτογραφία: χάλκινο καζάνι με παραδοσιακό παστό